Kerkdienst 1 maart 2020

Voorganger: dr. Ad van Nieuwpoort Orgel:
Agnes van Bekkum
Aanvang:
10:00
Kinderkring:
Kinderkring voor alle kinderen van de basisschool
Crèche:
Crèche voor kinderen van 0-4 jaar
Collecten:
Rooseveltweek/kerk
Informatie:

40-dagentijd

 Kinderkring: Kinderprogramma Op weg naar Pasen
Nog meer vieren en bezinnen? Bekijk ons programma 40-dagentijd

Algemene informatie:
Collecte zonder contant geld
: u kunt nu tijdens onze diensten ook met uw smartphone geven aan de collectes via de GIVT-app. Lees meer
Verwarming: het is soms wat frisser in de kerk. Dat heeft een reden. Lees over de verwarming in de kerk
Ringleiding: Er is een ringleiding aanwezig in de kerk.
Live naar deze dienst kijken of luisteren? Ga vanaf 9.30 uur naar www.radiobloemendaal.nl, luister via de app of zoek in Sonos naar Radio Bloemendaal.

 

Wat maakt het zo moeilijk om je te verbinden met iemand die niet op jou lijkt? Het kon nog weleens te maken hebben met de angst voor zelfverlies. Niet in de eerste plaats is het de angst voor die vreemde ander, maar de angst om jezelf te verliezen. Zo citeert Bas Heijne in zijn laatste essay Frans Kellendonk. ‘Racisme’, aldus Kellendonk, ‘komt voor uit distinctiedrift, de neiging in de mens om zich van anderen te onderscheiden, zich superieur te voelen.’ Maar pas als je geconfronteerd wordt met iemand die niet meteen op jou lijkt, qua uiterlijk of qua achtergrond, opvatting of geloof, ontdek je wie je zélf eigenlijk bent.

In het verhaal van Jona gaat het over iemand die niet uit zijn eigen ‘bubbel’ wil stappen, maar zich het liefst rondwentelt in zijn eigen waarheid. En daarmee vlucht hij weg voor zijn roeping. Hij voelt zich superieur ten opzichte van degenen die niet van zijn geloof zijn. Hij kan het niet hebben dat zijn God zijn oog juist laat vallen op mensen die Jona verafschuwt. En dat de wereld in brand staat, doet hem niets. Als hij het maar goed heeft.

In het boekje van de profeet Jona wordt met veel humor ons identiteits-denken op de hak genomen. Maar ook ons verlangen naar zekerheid, naar de eigen waarheid en de behoefte vooral maar te blijven zitten in je eigen cocon. Met daar tegenin de aansporing om buiten je bekende blikveld te stappen en de ontmoeting met het vreemde aan te gaan. Het te wagen in vertrouwen. Omdat als je dat doet, je misschien wel pas echt mens begint te worden.

De stem die Jona uit zijn bubbel wil trekken, neemt ons deze veertig Paasdagen bij de hand. Wie zichzelf durft te verliezen, kon nog weleens meer winnen dan ooit gedacht.

Aanstaande zondag dompelen we onszelf onder in dit verhaal. Een klein veelbelovend meisje dat ten doop zal worden gehouden, geeft ons het goede voorbeeld.