Kerkdienst 1 december 2019

Voorganger: dr. Ad van Nieuwpoort Orgel:
Agnes van Bekkum
Aanvang:
10:00
M.M.v:

EERSTE ADVENT

M.m.v. De Cantorij o.l.v. Philien Schouten

Dienst van Schrift en Tafel

Kinderkring:
Kinderkring voor alle kinderen van de basisschool. Ga hieronder naar het Adventsproject ´Hoe word ik een koning´
Crèche:
Crèche voor kinderen van 0-4 jaar
Collecten:
Stichting Bon Timoun/kerk
Informatie:

Hoe kijken we naar onze toekomst? Met angst voor het verval, de ziekte die misschien komen gaat, het onvermijdelijke sterven? Met vrees en beven voor de alom heersende nieuwe technologieën die volgens Harari de menselijkheid teniet zullen doen? Met grote zorg vanwege de voorspelde ondergang van onze planeet? Of vooral met verlangen naar het goede dat komen gaat? Met hoop op de zachten krachten die winnen zullen?

Daarover gaat het in de Adventstijd. Ook in het verhaal dat de schrijver van het evangelie wil vertellen. Voordat hij iets over de toekomst vertelt, kijkt hij eerst terug. Hij herleest de verhalen van Mozes en de profeten. Verhalen die boordevol verwachting zijn op wat komen gaat. Verhalen vol belofte en hoop. Maar ook verhalen over mislukkingen, scheven schaatsen, verkeerde keuzes en onrecht. Hij vat het samen in een genealogie, een soort stamboom. Historisch klopt er niet zoveel van. Daar is het hem ook niet om te doen. De verteller geniet ervan om buiten de vaste lijntjes te kleuren.

En wat hij zeggen wil, is dat tegen alle verwachtingen en prognoses in er nog weleens iets zou kunnen gebeuren dat we ons niet voor kunnen stellen. Zomaar een verrassing van boven. De grote afwijking in zijn stamboom is dat er iemand tevoorschijn komt, waar niemand aan had gedacht.

Toekomst is niet wat wij kunnen berekenen, zo wil het verhaal. We worden uitgenodigd om ontvankelijk te worden voor wat niet maakbaar is. Voor wat wij nou eens even niet organiseren kunnen. Het grote verhaal van de menselijkheid, samengevat in een kwetsbaar kind.

Aanstaande zondag vieren we eerste advent. Niet met somber-scenario’s maar met een tegenverhaal vol hoop.

Hoera! Het is advent! En dat vieren we:

Live naar deze dienst kijken of luisteren? Ga naar radiobloemendaal.nl, luister via de app of zoek in Sonos naar Radio Bloemendaal.

Kerst in Bloemendaal. Beleef het mee op 24 en 25 december. Lees meer