Het verhaal van David

Hoi allemaal,

Vandaag krijgen jullie allemaal een brief van mij, David.

Ten eerste natuurlijk heel erg bedankt voor de challenge, Emma, Mia en Ben! Ik denk dat ik wel drie goede woorden heb gevonden. Je mag zelf bedenken welke twee betekenissen ze dan hebben. Tadaaaaaa:

  • Arm
  • Slot
  • Licht

Vooral dat laatste woord vond ik wel goed passen nu we met z’n allen naar Pasen gaan.

Doordat je geen geld uitgeeft aan snoep, koek en alcohol, houd je als het goed is, geld over. Dat geld kun je dan geven aan mensen in arme landen.

Dan mijn verhaal. Ik weet altijd dat het de tijd voor Pasen is als mijn moeder begint te vasten. Soms doen mijn zus Hannah en ik ook mee. Dit jaar doe ik niet mee, want ik vind dat ik al best veel moet missen in deze coronatijd.

Wat is vasten: Vasten komt eigenlijk uit de Rooms-Katholieke kerk. Als mensen carnaval hadden gevierd, was het na drie dagen feesten aswoensdag. (Heel vroeger gooiden de mensen dan letterlijk as over hun hoofd. Daar komt de naam vandaan). Daarna volgden er 40 dagen tot Pasen (daarom wordt dit de veertigdagentijd genoemd) waarin de mensen zich een soort gingen voorbereiden op Pasen. Dat deden ze door te bidden en na te denken of ze wel goed leefden voor God. Maar dan gingen ze dus ook vasten: ze aten in ieder geval geen vlees en dronken geen alcohol en aten geen koekjes en snoep. Van de kinderen werd verwacht dat ze ook meevasten. Alle kinderen hadden dan een zogenaamd vastentrommeltje, en daar ging dan alle koek en snoep in wat ze gewoonlijk in die veertig dagen zouden krijgen. Als Pasen gekomen was, mochten ze alles in één keer opeten!

Doordat je geen geld uitgeeft aan snoep, koek en alcohol, houd je als het goed is, geld over. Dat geld kun je dan geven aan mensen in arme landen. Op die manier zorg je ervoor dat omdat jij vast, andere mensen het iets beter krijgen.

Mijn moeder smokkelt wel een beetje met de vasten Zo zegt ze dat de zondagen niet bij de vastentijd horen omdat je dan al een beetje ‘klein pasen’ viert. Als je goed telt, zijn er vanaf aswoensdag ook niet 40 dagen tot Pasen, maar 46. Dus dat zijn precies die 6 zondagen in de vastentijd. Dus ze drinkt op zondag wel een glaasje wijn en eet ook een koekje. Gewoon smokkelen dus.

Vorig jaar heb ik wel gevast. En wat wel zo is: dan ben je dus met Pasen wel echt heel blij dat je gewoon weer mag snoepen, dus dat maakt Pasen wel extra feestelijk. Dus misschien doe ik toch nog wel een stukje mee. Of anders misschien volgend jaar.

Nou, en dan nu mijn challenge voor het volgende gezin:

Ik zou het leuk vinden als je of jullie van de week iemand op zouden kunnen bellen van de kerk die je niet zo goed kent. Gewoon om even te vragen hoe het met iemand gaat. Een heleboel mensen missen elkaar best heel erg nu ze elkaar niet meer in de kerk zien, dus dan is het fijn om even wat te horen. En dan is het leuk als je dan een van de kinderen uit de kerk aan de telefoon krijgt! Je moet dan misschien aan Beppechien even vragen of ze je een nummer geeft.

Nou doei!

David