Foto album

Foto’s Palmpasen 2017

De Palmpasen Kindermiddag op de zaterdag voor Palmpasen was een groot succes. Zo’n 50 kinderen versierden hun stokken zo mooi als ze konden. Met de muziekworkshop van dirigente Annelies Kole ging de jongste groep allemaal leuke muziekspelletjes doen rond het thema nieuw leven en de oudere groep alvast drie Palmpasenliedjes instuderen. Tijdens de Palmpasendienst op zondag zongen de kinderen deze nog een keer en speelden ze het Palmpasenverhaal na en renden ze in de tuin naar het juiste antwoord met de paas-quiz.

Na de dienst liepen ze achter het Soli-orkest in optocht door naar De Wildhoef. Daar zongen ze voor de bewoners de liedjes, een mooie afsluiter van een weekend vol Palmpasen!

Bekijk de foto’s

 

Kerstnacht onder de sterrenhemel in Bloemendaal 2016

Het was weer een drukte van belang op het Kerkplein in Bloemendaal op Kerstavond. Honderden kinderen gingen in een optocht met Kerststerretjes op weg naar de levende Kerststal. Een draaiorgel en diverse stralende engelen begeleidden de stoet.

Bij de kerk zaten Maria en Jozef (dit jaar juf Roos en meester Art van de BSV), omringd door schapen, klaar om het verhaal van Kerst aan de kinderen te vertellen. Daarna was er chocolademelk en Glühwein en zong het Flowerdale Boys Choir onder leiding van Tamir Chasson de sterren van de hemel.

Predikant Ad van Nieuwpoort las het Kerstverhaal en refereerde aan de aanslag op een Kerstmarkt in Berlijn, diezelfde week. Laten we ons door de angst leiden of geven we gehoor aan het Kerstverhaal waarin de oproep klinkt om niet te vrezen maar in vertrouwen te leven? Presentatrice Tooske Ragas sloot bij deze woorden aan in haar introductie op de collecte voor Warchild. Als ambassadrice zal zij samen met zeven andere Bloemendaalse moeders in februari de Kilimanjaro beklimmen ten bate van kinderen die door oorlogssituaties getraumatiseerd zijn.

Aansluitend vertelde Ad van Nieuwpoort in de kerk bij kaarslicht en harpspel het jaarlijkse Kerstverhaal. Hij eindigde met het beeld van de klaproos die ondanks oorlog, haat en verdriet altijd weer tevoorschijn komt als een teken van hoop. Lees hier de preek 

 

Bekijk de foto’s van Jaap van Werkhoven, Martin Treffers en Charles Duijff  

Bekijk ook de foto’s van Kerstochtend 25 december 

 

De veerkracht van Alexander Münninghoff

IMG_1239Je vader houdt niet van je en je moeder is niet bij machte van je te houden. In eenzaamheid breng je je jeugd door met een door de oorlog belast familieverleden. Je wordt ook nog eens van her naar der gesleept. En uiteindelijk verlies je ook nog eens drie kinderen. Waar haal je dan je veerkracht vandaan?
Daarover ging het onder andere in onze ontmoeting met  Alexander Münninghoff bij Areopagus Bloemendaal in een bomvolle Dorpskerk. En natuurlijk over Poetin en het gebrek aan empathie en moed om patstellingen te doorbreken op het wereldtoneel. Maar ook over schaken, Lex Jongsma en hoe een Rus zijn schoenveters strikt.
Een onvergetelijke middag. Terug te beluisteren bij Radiobloemendaal.nl. En voor actuele info over Rusland: raamoprusland.nl

Get lucky bij jong-en-oudmaaltijd

IMG_20160531_191500128Wat hebben jongeren en ouderen elkaar te vertellen over geluk? 15 jongeren en ouderen zaten aan tafel om te genieten van een maaltijd en de gesprekken met elkaar. Tussen de gangen door lieten de jongeren door youtube-filmpjes, een psalmgedicht en een zonnebrillenact, aan de ouderen zien waar zij aan dachten bij het thema ‘geluk’.  De voorbereide vragen bleken al snel overbodig; er ontstonden vanzelf mooie gesprekken over vroeger en nu. Wat een geluk om zo een avond vol ontmoeting en gesprek met elkaar te mogen delen!

Over Bijbelen met tieners
In het kader van ‘Bijbelen met tieners’ organiseerde een groep jongeren een maaltijd voor en met ouderen in onze gemeente. Deze avond vormde zowel de afsluiting van de reeks avonden met het thema ‘geluk’ als de afsluiting van het bijbelen-seizoen. We hadden ons geen mooiere afsluiting kunnen wensen.

Muzikale Palmpasenoptocht van Dorpskerk naar Wildhoef

Palmpasen optocht 1c

Op Palmpasen, zondag 20 maart, trok een stoet van ruim 40 kinderen met de traditionele Palmpasenstokken zingend vanuit de Dorpskerk naar zorgcentrum Wildhoef. Daar brachten zij een muzikaal bezoek aan de bewoners, die reikhalzend uitkeken naar hun komst. Enkele tieners uit de kerk voorzagen de bewoners van het zorgcentrum van koffie en thee. Voorafgegaan door de Fun Band Soli uit Driehuis, lieten de kinderen hun Palmpasenstokken zien en zongen “Dans en zing, Hosanna voor de koning.” Ad van Nieuwpoort vertelde de bewoners de achtergrond van het versieren van de Palmpasenstokken in kruisvorm met een broodhaantje, buxustakjes, rozijntjes en andere lekkernijen. Hoewel het traditie is om de versierde Palmpasenstokken aan iemand weg te geven, mochten de kinderen hun stokken toch zelf mee naar huis nemen.

Foto’s van het maken van de Palmpasenstokken en de muzikale optocht naar de Wildhoef:

Kerstavond in Bloemendaal: een traditie geboren

Voor de tweede keer bracht de ‘openlucht’ Kerstavond in Bloemendaal weer veel mensen samen op het Kerkplein in Bloemendaal.

Wat vorig jaar uit nood werd geboren vanwege de renovatie van de Dorpskerk lijkt het begin van een traditie te zijn geworden. Ook dit jaar werd de Kerstavond gevierd onder de sterrenhemel met een levende Kerststal en een heus Kerstpodium. Dit jaar werden de rollen van Jozef en Maria verrassenderwijs ingevuld door de predikant en zijn vrouw zelf. De grote stoet van vele kinderen met lampjes werd onder de begeleiding van diverse engelen achter een draaiorgel geleid naar de stal.

Tooske Ragas presenteerde daarna het Kerstpodium waar zij onder meer sprak met twee jongeren uit Bloemendaal die het afgelopen jaar een belangrijke rol hebben gespeeld: singer/songwriter Ruben Annink (17 jaar) die heel Nederland emotioneerde met zijn optreden samen met Ali B, in DWDD en Stijn Harder (15 jaar), door Unicef uitverkoren tot ‘Koning van de Jeugd’.

Stijn Harder vertelde hoe zijn ontmoeting met een Syrische vluchteling van zijn leeftijd zijn leven heeft veranderd. ‘Ik ben er ineens heel anders tegenaan gaan kijken, omdat ik ontdekte dat ik precies hetzelfde zou doen’, aldus Stijn. Aansluitend werd in een bomvolle Dorpskerk door predikant Ad van Nieuwpoort een eigentijds Kerstverhaal verteld bij kaarslicht. Hij interpreteerde het Kerstverhaal als een verhaal dat tegengif biedt tegen cynisme en machteloosheid.

Indrukwekkend waren ook de intermezzi op mondharmonica van de ster-leerling van Toots Thielemans, Hermine Deurloo.24 december was een fantastische avond. Met lichtjes, een kindeke, christmas carols en een kerstnachtdienst.

Bekijk snel de foto’s!

Foto’s door Michiel Goudswaard

Angela Merkel, de kerk en de gemeentezondag in foto’s

DSC_7445Wat een feest was het om op de gemeentezondag zoveel vrolijke gemeenteleden in de zonnige kerktuin aan de prachtig gedekte tafels te zien zitten! Je zou willen dat dit elke zondag zo kon. In het dorp ging het ook al in de rondte. Wat wil je met zo’n mooi, bijna Italiaans dorpstafereel. Een beter begin van het seizoen hadden we ons niet kunnen wensen.

Die kerkgemeenschap blijft iets unieks: allemaal mensen van jong tot oud die elkaar niet hebben uitgekozen maar op de een of andere manier zijn betrokken op een verhaal dat hen bindt. Een verhaal dat je nooit in je binnenzak hebt zitten, maar dat je steeds weer opnieuw op het spoor moet zien te komen. Een verhaal dat durft te dromen van zaken waar wij nooit uit onszelf op zouden komen.

Helemaal niet dezer dagen waarop Europa te maken krijgt met allemaal mensen zoals u en ik, die nog maar één uitweg zien uit de kaalgeslagen context waarin zij woonden: vluchten. Dat wat ver van huis leek, komt nu heel dichtbij. Hoe kijken wij naar deze mensen? Als allemaal moslims die ons van onze joods/christelijke waarden komen beroven? Als een bedreiging van ons welvarende, liberale leven? Of als gewoon mensen die verlangen naar een leven zonder angst voor bombardementen, verkrachtingen en zoveel meer?

Het komt er wel op aan. Hoe weerbaar zijn we tegen onze eigen angsten en heimelijke gedachten? Om daar goed over na te kunnen denken en bij stil te staan, lezen we zondag aan zondag zo’n verhaal. Niet om weg te dromen. Maar juist om deze dingen in het perspectief te kunnen zien van dat onmogelijke visioen van een andere wereld en van dat appèl dat zegt: ‘behandel die ander zoals jij behandeld zou willen worden’. Niet om antwoorden te krijgen op al het wereldleed, maar misschien wel om andere vragen te leren stellen.

Angela Merkel zei het laatst ergens: ‘Ga weer eens een keer naar de kerk!’. Wie ben ik om haar tegen te spreken?  

Graag tot zondag!

Ad van Nieuwpoort

Jaarmarkt 2015 en uitslag loterij

De jaarmarkt was ook dit jaar een succes. De tuin was omgebouwd tot een Goededoelentuin, waar ook drie keer de trekking van de loterij werd gehouden. Niet iedereen kon zijn of haar prachtige prijs in ontvangst nemen. De winnende nummers met prijzen zijn bekend. Ga naar ‘Lees meer’,  download de lijst en kijk of uw nummer er bij staat. Aan het eind van de lijst staat waar en op welke momenten u de prijs kunt ophalen tegen inlevering van het winnende lot.

Download de lijst met winnende loten
Bekijk de foto’s 

Iedereen doet mee vandaag, alvast gefeliciteerd!

Wie kent het verhaal over de twee hondjes?‘ Kinderboekenschrijver Karel Eykman begint meteen vrolijk tijdens de dienst op 21 juni. Iedereen doet mee vandaag.
Voor in de kerk zitten allemaal kinderen te kleuren, de dominee heeft speciaal voor de gelegenheid zijn toga thuisgelaten en de kinderen van 12 jaar nemen afscheid van de kinderen en gaan over naar de tieners. Over wie het ging? Lees zelf maar:

Ja, jij daar, bedoel ik
het gaat om jou.
Jij die het bij God niet meer weet
jij die niks meer hebt in te brengen
en met lege handen staat
tegenover het gebral dat je overvalt.
Jij zal nog van je laten horen.
Ja zeker, alvast gefeliciteerd!