Zingen

Zingen

Vanaf juni mogen we voorzichtig weer naar de kerk. Mondjesmaat en op afstand. Niet zingen (nu ja het slotlied) en geen koffiedrinken. Maar de meeste gemeenteleden bekijken of beluisteren de kerkdiensten nog altijd thuis.

Wat doet dat met ons? Het maakt ons toeschouwers in plaats van deelnemers. Hoe bevalt het om op je eigen bank naar een kerkdienst te kijken? We missen het samenzijn, het samen zingen. In de kerk en thuis.

‘Losse individuen worden door het zingen één vierende gemeenschap’, legt kerkmusicus Hanna Rijken uit. Het is het gevoel van verbondenheid dat we missen. Hoe mooi de voorzangers ook zingen, het voelt niet hetzelfde.

Als je zingt lijkt het wel alsof de hemel even opgaat. Dan ervaar je waar Psalm 146 van zingt:

Ziel gij zijt geboren tot/

zingen voor de Heer uw God.

Of je mooi of minder mooi zingt is niet belangrijk. Iedere stem telt, iedere stem voegt zich in het koor van de gemeente. En om te zingen in de kerk hoef je ook niet gelovig te zijn. Sterker nog soms kun je wél iets zingen dat je eigenlijk niet kunt zeggen. Dan zing je voorbij je eigen ongeloof. Je zingt wat je verlangt, wat je hoopt. Al zingend wordt het even waar.

 

Willem Barnard schreef dit mooie gedicht over zingen in de kerk.

 

Tussen het zingend kerkvolk

Soms, als ze hun longen

te boven zingen,

het dak staat bol  van geluid,

kijk ik mijn ogen uit:

 

alles verandert, de dingen

staan stil te dansen, het altaar haast

swingende, pinkstertongen

worden de kaarsen en de gezichten

 

van de gewoonste stervelingen

glanzen van licht. Ik verwonder mij

tot ik versta:

 

zonder de tranen in mijn ogen

had zich de wereld niet bewogen

gingen de dingen niet opgetogen

 

al dat geloven achterna.

 

Zingen maakt dat we gaan glanzen: ‘de gezichten van de gewoonste stervelingen glanzen van licht’ en zingen ontroert, heeft alles met gevoel te maken: ‘tranen in mijn ogen’.

Blijf dus zingen ook al kan het nog even niet in de kerk. Op de fiets. Thuis op de bank. Aan tafel om de maaltijd mee te openen? Er staan mooie voorbeelden in ons nieuwe liedboek. Of zing voor je (klein) kind bij het slapen gaan dit lieve liedje, lied 269.

Als ik slaap en droom van morgen

zul jij God dan voor mij zorgen?

Wees ook bij mij in de nacht

tot de zon weer naar me lacht

Klik hier om te horen hoe het klinkt.