Kerkdienst zondag 22 april 2018

Om 10.00 uur

Voorganger: dr. Ad van Nieuwpoort

Over de dienst: 
Zijn wij wel zulke vrije mensen als wij denken te zijn? Aan onze agenda’s te zien, is dat maar zeer ten dele het geval. Een groot deel van ons leven blijken wij dingen te doen waarvan ‘men’ vindt dat we ze moeten doen. Dagelijks doen we concessies aan wat hoort of aan wat nodig is om erbij te kunnen horen. We denken een vrije keus te hebben, maar is het meeste dat wij doen niet voorgeprogrammeerd? In de moderne slavernij worden we vastgehouden met leaseauto’s en tal van aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Maar hoe vaak blijkt het niet een gouden kooi waar je nooit meer uitkomt?

Hoe word je een vrij mens? Daarover gaat het in het woestijnverhaal dat we deze weken lezen. Het slavenvolk moet op eigen benen leren staan. Maar hoe doe je dat? Hoe leer je dat slavenbestaan af?

Vorige week ging het om het probate tegengif tegen bitterheid. Komende zondag gaat het over ons dagelijks brood. Ben je vandaag alleen maar aan het verzamelen om het morgen goed te hebben? Of leef je bij de dag? Leef je in het vertrouwen dat er ook morgen genoeg zal zijn om van te leven? Dagelijks brood gaat hand in hand met het gebod van de sabbat. Als een mens in vertrouwen leeft, zal hij ook van ophouden weten. Sabbat betekent immer: ophouden, staken. Het is het eerste dat de mens moet leren, wil hij voluit mens kunnen worden.

We gaan dus ‘back to basics’. Levenslessen in de woestijn. En in die lessen dompelen wij twee kleine meisjes onder. Met in vrijheid leven kun je immers niet vroeg genoeg beginnen.

Informatie: 
Organist: Agnes van Bekkum
M.m.v. De Cantorij o.l.v. Philien Schouten
Kinderkring voor alle kinderen van de basisschool
Crèche voor kinderen van 0-4 jaar
Collecten: PKN-eredienst + kerkmuziek/diaconie
Voor de dienst: inzameling van artikelen voor de Voedselbank
Voor de liturgie klikt u op het boekicoon hieronder